.: Paginae :.

2014-03-17

Je ze me definitivne akolyta! :)

Teda, de facto jim jsem uz tri tydny, ale de iure teprve par dni :)

Biskup nas ustanovil uz koncem unora, jenze na biskupstvi nekdo spletl jmeno (jednomu kolegovi zase datum svatby, etc.), takze striktne vzato jsem sice fakticky sluzbu prevzal, "papirove" to ovsem opravili az minuly tyden :)

Po pravde receno, vyslani na tenhle kurz pro me bylo ne prilis vitanym prekvapenim - pri prestehovani do jiznich Cech jsem totiz mistnimu fararovi sice tak nejak slibil, ze budu chodit ministrovat (i s potomkama), ale asi jsem to vyrkl az prilis horlive nebo si to spatne vylozil... Zkratka a dobre jsme s dalsimi ctyrmi "muzi bratry" (tohodle oznaceni nas uz nikdo nezbavi - viz dale :)) jezdili pravidelne do Budejovic na akolytsky kurz, ktery v unoru tohoto roku vyvrcholil setkanim s biskupem a naslednym slavnostnim ustanovenim. Vsichni z cca 30 to meli pekne hromadne v katedrale, jen nas pan dekan, vikar a kanovnik si to vyjednal s biskupem, ktery k nam zavital separe - pravda, asi je pro farnost lepsi, kdyz to vidi na vlastni bulvy a slysi, co sluzba akolyty obnasi, ale takovej obrad v katedrale, to je proste neco jinciho! :)

Kurz se skladal z cca 15 dvouhodinovych vecernich setkani s prednaskami na ruzna temata (historie akolytatu, jak to chodi mimo msi, co se od nas tak asi bude cekat, samozrejmemosti bylo uhrnem zhruba sest prednasek venovano Staremu a Novemu zakonu, predevsim pak Evangeliim). Zhruba v pulce kurzu si "otec skolitel" vymyslel, ze si napiseme testik, nacez nasledujici setkani zahajil pamatnou vetou:

"Muzi bratri, ten test, no to je katastrofa! Prosim vas, kdyz uz nic, alespon mi piste 'akolytat' s tvrdym 'y'..."

Od te doby uz o zadnem testu nemohla byt rec, to da rozum :D Ostatne slozeni adeptu na tuto sluzbu bylo velice ruznorode, od temer sedmdesatileteho pana az po petadvacetilety "ucho" (naivne jsem predpokladal, ze ve svych "Kristovych letech" budu nejmladsi z osazenstva :), navic drtiva vetsina z nas byli fotrici od rodin, takze na nejaky uceni po vecerech nebylo misto - ovsem nasli se i taci, kteri si prednasky nahravali na diktafon a nasledne prepisovali... Ja jsem se spokojil se zakoupenim nekolika publikaci na tema Eucharistie, poridil jsem si kompaktni vydani Katechismu a Jeruzalemskou Bibli, o niz nam bylo receno, ze az na dusledne pouzivani terminu "Jahve" namisto zaziteho "Hospodin" je v mnoha ohledech vhodnejsi, nez "ekumenka"...

Suma sumarum, opet jsem se presvedcil, ze "cesty Pane jsou nevyzpytatelne" a ze si to umi zaridit velice dobre. Ackoliv jsem byl zpocatku pomerne skepticky, nakonec me to docela "chytlo" a kdyz uz nebudu slouzit mse (prani byt knezem je, co jsem tak poznal, nevynechatelnou fazi hledani krestanske identity kazdeho mladeho muze - natoz konvertity! :), tak aspon tu bohosluzbu slova si obcas "strihnu"... Navic, kdyz se rodine nebude chtit v nedeli do kostela, zajdu s burzickou do svatostanku, nafasuju par oplatek a udelame si bohosluzbu doma :D

8 komentářů:

  1. Anonymní18/3/14 08:53

    :) testík .. Blahopřeji (tak mě napadlo, že bych školiteli půjčila synka na pár přednášek .. učitel katechismu by jeho nadšení nesdílel :D - je pozorný, ale důsledný)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe :) Priznam se, ze Katechismus je na me jeste stale hutne cteni. Kompletni KKC nekde mam, ale zatim obcas otevru to Kompendium, ktery jsem si poridil, je to trochu predzvejkany :)

      Vymazat
  2. Anonymní18/3/14 09:45

    ve škole mají rovněž "jednodušší" formu - ale např. odpověď na dotaz KDY PŘESNĚ trefil Kain Abela - nenašli ani ve vědecké knihovně (kolik jim bylo se nechtělo počítat nikomu..:D) . atd. PS: je hezká apka Bible - hra pro děti, bohužel v angličtině .. ale vypadá a je milá ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, problem s doslovnym chapanim Genesis byl, je a bude vzdycky :) Ale deti to holt jinak neumej a rict jim, ze je to vlastne sveho druhu pohadka, proste nejde :D

      Vymazat
  3. P.S. - diky za tip na hru, jeslti je to tahle (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bible.kids), vypada vazne dobre! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní18/3/14 10:57

      nnz - líbí se i Beginners Bible for Kids anebo minihra - Bible Quiz 3D - Religious Game Příjemnou zábavu .. Doufám, že brzy začne něco podobného i cs :/

      Vymazat
    2. Anonymní21/3/14 11:59

      My jsme první dětskou bibli scháněli ještě za komunistů. Bylo to složité a náročné, ale ten výtisk, který nám posléze poslali z Jugoslávie (zadarmo) na konspirační adresu, je skvostný. Skutečná ozdoba knihovny.
      To, co se dalo pořídit po revoluci, už tak dobré nebylo. Ba mnohdy přímo úpadkově otřesné.
      Milan

      Vymazat
    3. Drive se totiz tyto veci stale jeste delaly s laskou. Dnes uz se vetsinou hledi, bohuzel, na ekonomicky prospech. Podle toho to taky vypada :(
      Cest vyjimkam!

      Vymazat

Mazat komentáře nehodlám, výjimky však tvoří vulgární a off-topic komentáře!