.: Paginae :.

2012-05-29

Jak jsem zacal bojovat proti spamerum

Zname to vsichni a mame toho plnou schranku. Nevyhnete se tomu ani v pripade, ze mate striktne oddelene emaily pro beznou komunikacei a email, ktery pouzivate pri registracich a pod... Poslechnete jak jsem na to od lesa sel ja-aa-aaaa (dobra, dost Vaska :)

Pred peti dny mi dosel email od jisteho Mgr. Pavla Kaspara, Senior PR managera firmy Just Communication. Jednalo se o nejakou zpravu o radeni klistat v Turecku a ze cestovka TopFly prohlasila, ze letovisek se to netyka.

Ten email jsem v navalu pracovnich povinnosti ignoroval a hodil do kose. Rikal jsem si, ze to tim snad skonci.

Dneska mi ovsem prisel dalsi email, tentokrat uz se zadosti o "kratickou odpoved - ano/ne". A totiz jestli mi ma onen magistr posilat "cestovatelske zpravy" (ekonomicke, tipy a ja nevim co jeste). Opet nechybela zminka o cestovce TopFly a prilozena byla i jeji "tiskova zprava".

Jelikoz jsem dneska po temer probdele noci s terminama do konce mesice ponekud nasiraci, odepsal jsem onomu panovi ponekud odmerene, ze jeho emaily povazuji za obchodni sdeleni ve smyslu zakona c. 480/2004 Sb. Zajimalo me, kde a jak ziskal muj souhlas, jehoz udeleni si nejsem vedom. Pohrozil jsem mu podanim stiznosti k UOOU a preventivne jsem explicitne vyjadril nesouhlas se zasilanim emailu na svoji adresu.

Tim jsem to povazoval za vyrizene a ocekaval jsem omluvu a potvrzeni ukonceni zasilani spamu.

To, co dorazilo, me ovsem ponekud sokovalo. Cituji doslova:

"Dobrý den, pardon. Jedná se o tisková sdělení pro novináře. Vaše adresa je v adresáři mnou převzatého. Mažu. Přeji pěkný den."

Uz to slovo pardon - ackoliv ho povazuji za krasne a v jistem smyslu atmosferu prvni republiky navozujici, v (nejen) emailove komunikaci uz pred delsi dobou dostalo bohuzel spise negativni konotace, navic takto usecne pouzite na me zapusobilo jako prislovecny rudy hadr na byka. Navic ona zminka o prevzatem adresari.

Byt to nejaka sekretarka z firmy Novak a syn, tak ji to mozna i prominu. Ale od profesionala, Senior managera PR agentury mi to zni spise jako arogantni vysmech a vedome poruseni zakona, nikoliv jako neumyslna chyba.

Totez jsem onomu panovi napsal a stiznost pres tento formular opravdu odeslal. Bohuzel je UOOU, zda se, ponekud pretizen temito stiznostmi, proto hodlam jeste vznest dotaz pres podatelnu, zda muj vyklad - a totiz ze i samotna nabidka zasilani "cestovatelskych zprav" (navic s prilozenou "tiskovou zpravou") je v podstate obchodni sdeleni a podleha souhlasu adresata.

Uvidime, ceho se doberu - samozrejme to sem pak napisu. Asi bych to normalne nechal byt, ale jak jsem psal, jsem dneska ponekud nasiraci a ta ctvrthodinka, co jsem nad tim dohromady stravil i se psanim tohodle postu, me uz nevytrhne - navic ji povazuji za ucelne vynalozeny cas.

Kdyz si nechame srat na hlavu, za chvilku pres ty hovna nerozezname sracky od orchideji...

UPDATE: Tak jsem nasel toto a myslim si, ze je to aplikovatelne presne na muj pripad. Cili me to jen utvrdilo, ze jsem v pravu. Samozrejme si vyhrazuji pravo na "pomyleneho pravniho laika" :)

1 komentář:

  1. Tak jsem tento tyden dosstal liebesbried z UOOU, ze se mym podnetem budou zabyvat, bla bla bla...

    Necekal jsem samozrjme zadny vystup, ale doufam, ze alespon jeden takovej liebesbrief dorazil i tomu Kasparovi. Uz jen proto, aby mu taky nejaka ta nevyzada posta dorazila... :D

    OdpovědětVymazat

Mazat komentáře nehodlám, výjimky však tvoří vulgární a off-topic komentáře!