.: Paginae :.

2008-09-27

Ikona (Frederick Forsyth)

Právě jsem dočetl...

Forsyth nezklamal! A to hned ve dvou věcech: autor pěkně prolíná fikci s reáliema (čte se to fakt samo!) a zase pěkně skáče od děje k ději. Já vím, žádná kniha nemůže mít jedinou dějovou linii (nepočítám knížky pro děti, indeed) a vysvětlovat a "uvádět do obrazu" se musí, ale Forsyth je v tomto směru na můj vkus moc poctivej :) Velmi jsem kvitoval seznam jmen a funkcí na úvod, mnohokrát jsem se k němu vracel!

Dobrá, a co děj? Ten je chytře rozdělen do dvou částí - první je "seznamovací" a "uváděcí", druhá pak strhující :)

Všechno začíná na jaře 1999 v Rusku, které trpí hyperinflací, ekonomika se bortí, morálka šla už dávno do kopru a ke všemu umře ruský prezident. Chaos, korupce, ... jedním hezkým českým slovem - průser. Nicméně na podzim se mají konat nové volby a Rusové už zřejmě mají vybráno - Igor Komarov a jeho ultrapravicový svaz UVS se zdají být jedinou nadějí pro zbídačenou matičku Rus, jedině on dokáže bývalou velmoc postavit znovu na kolena, vymýtit všudypřítomnou korupci a znovu vrátit Rusům jejich hrdost. Preference v závratných číslech, ostatní prezidentští kandidáti nemají šanci...

Komarov sepíše všechny svoje plány do jediného dokumentu, který je tak tajný, že ho přepisuje sám na stroji, a který je určen pro oči jen dvou dalších lidí. Jak to s takovými dokumenty bývá, nikdy nezkončí tam, kde by měly - takže i tento je ukraden starým uklizečem a nakonec se dostane do rukou britského velvyslance v Moskvě.

A tady Forsyth rozehrává jeho milovaný "dějový kulečník" - sledujeme jednak osud dokumentu, na který už doplatili dva lidé životem (Komarův tajemník, který ho nechal ležet na stole, a uklizeč, který ho našel a ukradl), a pak historii dvou ústředních postav druhé části knihy - velmi úspěšného agenta CIA Monka a krutého vyslýchajícího plukovníka KGB Grišina.

Důležitá je však především skutečnost, že Komarův "Černý manifest" byl shledán pravým a hlavně - kam se hrabe Hitler! Oficiální místa si "myjou ruce" a tak se jistá vlivná skupina lidí, kterým není osud Ruska lhostejný, rozhodne jednat na vlastní pěst. Kdo jiný než Monk má být tím, který zhatí Komarovovy plány. Když uvážíme, že velitelem ochranky UVS je Grišin, máme prima vedlejší zápletku :-)

Druhá část knihy už popisuje vlastní diverzní akci. Plán je "jednoduchý" - srazit preference UVS na minimum a předhodit Rusům jinou "ikonu", ke které by se mohli upnout namísto Komarova. Neuvěřitelné se stává skutečností a plán se (až přehnaně lehce a dobře) daří - preference klesají a Monk zůstává neodhalen. Grišin zprvu tápe, nicméně pak už jde najisto...

Jak jsem zmínil v úvodu, druhá část knihy se čte opravdu sama, očima jsem hltal každý řádek. Opět musím Forsytha pochválit, psát opravdu umí! Ale abych nepřechválil - některé momenty na mě působily až příliš prvoplánově (samotná existence Černého manifestu; zcela loajální a přepečlivý tajemník nechá přes noc na stole ausgerechnet ten manifest) a přehnaně (ano, mám na mysli Silvestr). Nicméně by mě zajímalo, jestli si Forsyth ten "spolek mocných" zcela vymyslel, nebo toho "ví víc"... :)

A ještě nezbytné info:

Originální název:  Icon, překlad: Richard Podaný
Nakladatel: Knižní klub
ISBN: 80-242-1426-1, EAN: 9788024214269
Formát: 480, 131x207mm, česky, vázaná vazba
Rok vydání: 2005 (4. vydání)

1 komentář:

Mazat komentáře nehodlám, výjimky však tvoří vulgární a off-topic komentáře!