.: Paginae :.

2007-08-28

Zlatý český ručičky...

...aneb Takhle se ta instalateřina nedá dělat!

Následuje popis, kterak jsem někdy před Vánocema fušoval do řemesla instalatérům přesně podle hesla "Zlatý český ručičky":

Již delší dobu nám v kuchyni sákla vodovodní baterie. Coby tvor přirozeně líný, jsem nejprve chodil tajně utírat loužičky, že už jako dobrý. Ten ohavný kus kovu však pro tento postup neměl jediného pochopení a sáknul nejlépe v době, kdy jsem byl mimo domov, a tedy nemohl likvidovat důkazy mé vlastní neschopnosti...

Jednou takhle v sobotu pohár trpělivosti přetekl - ne však můj, ale pohár mé drahé ženy, která s výmluvným výrazem ve tváři a ležérním prohozením slov "jdu koupit novou baterii" uvedla věci do pohybu...

Demontoval jsem tedy starou baterii a zoufalým pokusem (ponoření do octa) jsem se pokusil jí trochu domluvit. Marně.
Žena se po chvíli vrátila s vítězoslavným výrazem a slovy "tu máš, a montuj!" To bych sice velmi rád, leč ani já, ani ženuška jsme si neuvědomili, že ze zdi vede jen jeden přívod (studený) a že baterie má tři vstupy. Ano, tušíš správně - přinesená nová baterie měla vstupy dva.

Tedy nastal problém, jak situaci vyřešit. Stará baterie byla demontovaná a po několika mých dalších oživovacích pokusech už jaksi nepoužitelná, takže jsme byli v kuchyni bez vody - celý zbytek víkendu. Mělo to své kouzlo, ale asi bychom si nezvykli...

Hned v pondělí jsem tedy vyrazil pro jistotu do krámu spolu se ženou, aby opět neošlo k nedorozumněním. Po chvíli dohadování jsme odcházeli bohatší o jednu rozdvojku, tři propojky a jednu prodlužovací hadičku (a lehčí asi o stodvacetkorunčeských). S příjemným pocitem dílčího vítezství jsem dorazil až domů, kde jsem po chvíli montování zjistil, že mi od rozdvojky k boileru chybí cca 5cm hadice (!!!).

Inu, ženuška vystartovala opět do krámu a přinesla další prodlužovací hadičku, kteroužto jsem zapojil do předem připraveného díla a s halasným "Hovoto!" pustil přívodní kohout...

Následovalo hlasité "Do prdele!", neboť komponenty k sobě sice byly smontovány velmi těsně - leč bez těsnění (jen se směj, bídáku! :) Následovalo několikeré rozmontování a opětovné smontování celé soustavy za použití několikerých druhů gumového těsnění, leč stále bez úspěchu. Pomohla až koudel vysomrovaná od domovníka (ano, vyvrcholení se blíží).

Úspěšně jsem na několikátý pokus smontoval rozdvojku a všechny ty hadice a hadičky za pomoci koudele a vazelíny dohromady, vytřel do sucha to Kaspické jezero, co dříve bývalo kuchyní, a opět pustil přívodní kohout.

Prvotní nadšení, že soustava již nekape, ba ani nesákne (!), vystřídala vzápětí nezřízená zlost. Všiml jsem si totiž, že ačkoliv jsem důkladně vytřel sebenepatrnou kapku vody na zemi, na stěnách, ba snad i na stropě, ucítil jsem na koleni neklamnou známku toho, že něco není v pořádku. Sklopil jsem zrak a zjistil, že boiler zřejmě opakované změny tlaku neunesl a rozhodl se, že bude sáknout, a to tak, že velmi! Kuchyně se opět proměnila v kaspické jezero a je zcela neobyvatelná...

No, abych to trochu zkrátil - příliš pozdě mi došlo, že máme v kuchyni průtokový ohřívač - avšak beztlaký! (nojo, nikdo není dokonalý...)

Ženuska druhý den byla v obchodě vysvětlit prodavači, co máme za problém. Ten se prý jen odevzdaně rozchechtal (byla to již třetí návštěva na toto tema za posledních pět dní :) a pravil, že rozdvojku na beztlaký boiler opravdu nemožno použít a uznal, že ani jemu to předtím nedošlo (první slova o beztlakém boileru pocházela z jeho úst).

Tož, vzal si zpátky starou baterii, prodal za rozdíl ceny tu správnou a tuto jsem následně úspěšně zamontoval (koudele už naštěstí netřeba, hadičky tentokrát obsahovaly kvalitní gumové těsnění ;-)

Po pěti dnech byla kuchyň opět kuchyní a nikoliv bitevním polem ve válce mezi mnou a vodovodní soustavou! Uff! :-)

P.S. - Jestli máte dojem, že jste už tohle někde četli, dojem je správný, jsem v programu na ochranu svědků a změnil jsem identitu :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mazat komentáře nehodlám, výjimky však tvoří vulgární a off-topic komentáře!