.: Paginae :.

2013-01-10

Narizeni Komise EU...

Ze je EU jen banda urednich simlu, to vime uz davno - posudte sami...

EU kdysi zavedla tzv. "vyzivova a zdravotni tvrzeni", coz je soubor pravidel, "jejichž cílem je harmonizovat používání výživových a zdravotních tvrzení na evropské úrovni. Od nynějška musí být tato tvrzení používaná při označování a obchodní úpravě potravin nebo v reklamách týkajících se potravin srozumitelná, přesná a založená na všeobecně uznávaných vědeckých poznatcích." (viz http://www.europa.eu/legisl...21306_cs.htm).

Tohle je mimochodem jeden z duvodu, proc nemuzem mit maslo, ale roztiratelny tuk, nebo jak - proste cela evropa bude unifikovana. Pocitam, ze za chvili budem nosit v cely Evrope stejnokroje... Samozrejme site euroniti z eurolatek podle eurostandardu!

Co me ale rozesmalo a v nasledujicim okamziku dohnalo temer k placi, je zmena, kterou Komise EU provedla vloni 14. prosince. Inu, Komise nema roupama co delat, tak vymysli zmeny - asi aby se trochu podporila ekonomika, obal s popisem ma dneska pomalu kazdy zrnko maku na rohliku...

Vysledek posudte sami (opsano z obalu jednoho pekarskeho "brandu" - abych nebyl narcen z reklamy, nazev vynecham):

Puvodni text Novy text
Vyrobek1 obsahuje nejen vlakninu, ktera napomaha lepsimu zazivani, ale i vapnik a zelezo. Vapnik ma vliv na udrzeni zdravych kosti a zubu, zelezo pak na transport kysliku a tvorbu cervenych krvinek a hemoglobinu. Vyrobek1 obsahuje nejen vlakninu, ale i vapnik a zelezo. Vapnik je potrebny pro udrzeni normalniho stavu kosti a zubu, zelezo prispiva k normalnimu prenosu kysliku v tele a k normalni tvorbe cervenych krvinek a hemoglobinu.
Vyrobek2 obsahuje:
Vitamin B1 - pro normalni funkci srdce a nervoveho systemu
Vitamin B2 - prispiva k zachovani zdrave kuze a snizeni unavy
Vitamin B12 - ovlivnuje tvorbu cervenych krvinek
Vitamin C - podporuje funkci nervoveho a imunitniho systemu
Zelezo - pomaha transportovat kyslik v tele
Vyrobek2 obsahuje:
Vitamin B1 - prispiva k normalni cinnosti srdce a nervove soustavy
Vitamin B2 - prispiva k udrzeni normalniho stavu pokozky a ke snizeni miry unavy a vycerpani
Zelezo - prispiva k normalnimu prenosu kysliku v tele

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mazat komentáře nehodlám, výjimky však tvoří vulgární a off-topic komentáře!