.: Paginae :.

2012-05-18

Jak přejít na blogspot

Všiml jsem si, že většina z nás si dělá zálohu na blogspotu. Čili jsem se rozhodl napsat postup, jak přesunout tudejší zapisníček na blogspot. Není to zrovna triviální, protože bloguje generuje zálohy blogu s poněkud rozhozeným kódovaním, ale není to nic,co by se nedalo spravit.

EDIT: Jak prejit na blogspot, ver. 2.0

První, co je třeba udělat, je XML záloha. V administraci klikněte nahoře na "Nastavení" a pak vpravo na odkaz "Záloha (.XML)" - stáhne se vám soubor "wp.xml". Ten je teď potřeba normalizovat, aby obsah souboru odpovídal kódování deklarovanému v hlavičce. Já jsem si pomohl otevřením a uložením v programu Crimson Editor (stáhnout možno zde - pozor, pouze anglická verze), ale je možné použít jakýkoliv jiný chytřejší editor (čili nikoliv poznámkový blok z windows!! :).

Stažený soubor wp.xml pak otevřete v Crimsonu a pokud jste si jistí, že jste nepoužili v nadpisu žádného příspěvku znak "&" (ampersand), tak můžete soubor uložit pod jiným názvem (menu "File" -> "Save As", klávesová zkratka Alt+Shift+S). Pokud jste znak & použili, tak je nutné každý jeho výskyt nahradit řetězcem "&amp;". To je možné pomocí funkce replace (menu "Search" -> "Replace", klávesová zkratka Ctrl+R) - do horního políčka "Find what" pak napište " & " a do dolního políčka "Replace with" napište " &amp; ". Nezapomeňte přitom na mezery!!! Jednak se ampersand většinou píše mezi dvě mezeramy a druhak se nepoužáví jen tam, kde ho vy sami napíšete - čili pokud byste do horního políčka napsali jen "&", tak si celý soubor rozbijete, resp. si rozbijete formátování příspěvků, ze kterých by vám vypadly znaky jako třeba právě "&", nebo špičatý závorky ("<>") a podobně.

Teď, když máte normalizovanou xml zálohu vaseho blogu, otevřete si v prohlížeči online konvertor, klikněte na tlačítko Browse (Procházet) a vyberte normalizovaný xml soubor. Následně klikněte na tlačítko Convert.

Pokud bude všechno v pořádku, tak vám konvertor nabídne stažení souboru "blogger-export.xml". Pokud ne, tak vám napíše, kde je co špatně a hlavně na kterým řádku a sloupci je to špatně. Pak stačí jen otevřít normalizovaný soubor opět v Crimson Editoru a pomocí funkce Go To (menu "Search" -> "Go To", klávesová zkratka Ctrl+G) skočit na příslušný řádek. Pak opravte příslušný sloupec (indikace souřadnic je v pravém dolním rohu v liště - řetezec "Ln <číslo>, Ch <číslo>"). Chyba může být např. už zmíněný ampersand, ale s jednou chybějící mezerou, apod. Vypisovat všechny možné chyby tady nehodlám, kdyžtak najděte ve svém okolí nějakýho ajťáka, který vám jistě poradí :) Následně soubor opět uložte a opakujte proceduru s online konvertorem. Výsledek prostě musí být soubor "blogger-export.xml" :)

Tak, teď už je to snadné - v administraci blogspotu klikněte na "Nastavení" (poslední položka v administračním menu) a pak na "Jiné" (dtto). Pak už v horní části obrazovlu uvidíte sekci "Nástroje blogu" a v ní odkaz "Import blogu" - na něj stačí klinout, vybrat soubor "blogger-export.xml", opsat dvě slova, příp. odškrtnout políčko "automaticky publikovat..." a pak už jen kliknout na tlačítko "Import blogu" a kochat se, jak se vám blogspot pěkně plní :)

Trochu vadou na kráse je to, že se importované příspěvky automaticky označí štítkem s názvem souboru příslušné rubriky tady na bloguje, ale s tím už si jistě poradíte :)

Uff, překlepy už nekontroluju! ;)

UPDATE: Díky tasselhofovi ještě doplním dva "Replace" kroky: ".php" -> "" (v exportu je jedno ".php" navic) a pak ještě odstraníme z názvu rubriky počáteční řetězec "tema-<číslo>-", a to pomocí Replace "tema-\\d\\d?-" -> "" (POZOR! zde je nutné zaškrtnout v Replace dialogu políčko "Regular expression"!)

EDIT: obrazky bohuzel lehce presunout nelze, ty je potreba treba ze zalohy importovat do novyho blogu rucne...

7 komentářů:

  1. Je škoda, že tu chybí Print screeny, s něma by to bylo přehlednější.BTW: Vezme to sebou i komentáře?

    OdpovědětVymazat
  2. Ofca......psal jsem to tak trochu narychlo a pri praci, taxem se se sreenama nebtezoval, ale ze ses to ty, tak neco spacham. Kdyz uspime deti vcas, tak mozna jeste dneska :DJo, vezme to vsehno, krome obrazku (ty zustanou linkovany na bloguje)

    OdpovědětVymazat
  3. Že sem to já? :D Mě čteš nebo prdel? :)Já se právě ještě nemůžu rozhodnout mezi wordpressem a blogspotem. Proč tys zvolil blogspot?

    OdpovědětVymazat
  4. Ofca......nectu te, to byla spis jen takova \'zvorilostni fraze\' pro kolegu blogera :) Blogpost jsem si zvolil vice mene kvuli tomu, ze jsem veskrze Google-positive, ale furt doufam, ze bloguje prezije... :)Deti jsou sice uspany, ale ja dobitej, takze screeny nejspis az zejtra. Kdyz nebude moc prace (haha), tak treba i behem dne...

    OdpovědětVymazat
  5. Škoda, práve bych si přečetl srovnání blogspot vs wordpress... ale zas si říkám, že se to asi pujde hned vygooglovat...

    OdpovědětVymazat
  6. Ofca......na blogeru me stve zatim asi jedina vec - nemoznost (nebo jsem na to jeste neprisel) vlozit do sablony javascript tak, aby fungoval (on tam je, jenom nejak nefunguje, bo co)...

    OdpovědětVymazat
  7. Na wordpressu zas prozměnu nemůžu vůbec editovat CSS pokud si to nezaplatím. Myslím samozřejmě přímo na jejich hostingu.

    OdpovědětVymazat

Mazat komentáře nehodlám, výjimky však tvoří vulgární a off-topic komentáře!