.: Paginae :.

2007-12-13

Poplatky u lékaře a občanská neposlušnost

Taxem si včera přečetl, že někteří z našich zákonodárců vyzývají občany, aby bojkotovali poplatky u lékaře. A zděsil jsem se!

Už jenom fakt, že k porušování zákona vyzývají sami zákonodárci, je alarmující! Ano, opoziční role je jasná - remcat za každých okolností, ale toto je opravdu příliš!

Dále mě zaráží, že politici neznají Ústavu, resp. LZPS, kde se v čl. 31 praví doslova toto:

"Každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon."

Ano, platíme si zdravotní pojištění, takže máme doktory "zadarmo", ale důležitá je ta poslední část: "...za podmínek, které stanoví zákon".

Je třeba si uvědomit, že poplatky u lékaře se nezavádí primárně proto, aby se do zdravotnictví dostaly další peníze (byť je to celkem vítaný vedlejší efekt), ale zejména proto, aby se omezilo nadužívání a zneužívání zdravotní péče. Živě se mi promítá scéna z čekárny mého obvodního lékaře, kde si dvě starší paní předháněli v tom, která má víc vyšetření, kolik bere prášků a kolikrát týdně navštěvují zmíněného obvodního lékaře, aby si nechaly změřit tlat, protože "s tou měřicí věcí, co jsem dostala k narozeninám, se odmítám naučit zacházet"...

6 komentářů:

  1. A já už jsem včera zaplatil třicet korun za vyšetření dcerky, takže jsem si to i vyzkoušel. Obecně souhlas s poplatky, ale je tam poněkud hodně papírování, takže si myslím, že ty příjmy schlamstne administrativa. Osobně bych preferoval větší (trochu) poplatek a menší doklady (2x A4 hustého textu)A k těm zákonodárcům: no comment :)

    OdpovědětVymazat
  2. Me ceka......zubar co nejdriv (tri vypadly plomby, dve uz asi rok ;-)), tak jsem na to zvedavej...

    OdpovědětVymazat
  3. Moje téma nespočívá ve zrušení poplatků jako takových. Jsem už v důchodu a i když beru cca 7500,- tak neříkám že si budu vyskakovat, ale vím, že se jedná o regulovanost právě takovýchto návštěvníků, jako ty zmiňuješ. Takže jsem se vůbec nezmiňovala o populaci starší cca 15ti let. Mluvím o platbě za děti, což mi připadá nemorální.!!Protože děti nechodí k lékaři zneužívat lékařskou péči, děti se nepředhánějí, kdo má více léků, a také děti nemají žádný příjem. Ano, říkám to správně, i přídavky na děti byly v rámci regulace sníženy, a na má vnoučata jejich rodiče nic neberou.

    OdpovědětVymazat
  4. Deti......jsou zvlastni kategorie, souhlasim. Nicmene vim o nekolika pripadech, kdy lekarskou peci o dite nezneuziva primo dite samo, anybrz jeho rodice, jsouce presvedceni, ze jejich ratolest trpi prinejmensim polovinou vsech myslitelnych detskych chorob... Ano, souhlasim s tim, ze soucasna podoba zakona je nastrel, ktery se musi po case upravit tak, aby omezoval co mozna nejmensi pocet lidi (a ze bude vzdy omezovat alespon jednoho cloveka, o tom neni pochyb - ale o tom je demokracie, ne?!)

    OdpovědětVymazat
  5. To zneužívánílékařské péče dětmi jak popisuješ, nemůže být ten alarmující krok, kvůli kterému se ta opatření dělala. To musí mýt naprosto vyjímečné tak v nějakých 13-17 ti letech. Ale jenom proto, že jsou za školou. No to bude a bylo.

    OdpovědětVymazat
  6. Eliza......psal jsem to spis jako protipol Tveho pohledu. Ja samozrejme nejdem expert na zdravotnictvi, jen to tak lehce z prvni ruky sleduju, takze opravdu nemam recept na to, co jak kde nastavit...

    OdpovědětVymazat

Mazat komentáře nehodlám, výjimky však tvoří vulgární a off-topic komentáře!