.: Paginae :.

2007-11-10

Afghánec (Frederick Forsyth)

Právě jsem dočetl...

Je to velice čtivá kniha! Forsyth umí psát (byť jsem jiné jeho knihy nečetl).

Děj začíná v září 2006. Západní rozvědky jsou po 11. září 2001 (Twin Towers) a 7.6.2005 (Londýn) v horečném snažení najít cokoliv, co by je dovedlo na stopu Al-Kajdy. Náhoda tomu chtěla, že se dočkaly - stačil jeden telefonát...

Při akci získaný notebook patřil, jak se ukázalo, vysokému představiteli Aj-Kajdy a vydal pouze název další plánované teroristické akce: al-Isra. Co to znamená, kdy, kde a jak bude provedená, to je třeba vypátrat. Jisté je jen to, že se musí jednat o velmi velkou věc; al-Isra je název největšího muslimského svátku. Běžné "kontakty" však nevydají žádné informace a postupovat se tedy musí jinak...

Přímo do řad teroristů se pokusí proniknout důstojník zvláštních britských jednotek, který už odešel na zasloužený odpočinek. Ještě jednou se však vrací do služby, aby pomocí svých indických kořenů a dokonalé proměny ve dvojníka zadržovaného talibance pátral po informacích. Prozradím jen, že "vstupní kontrolou" projde, zbytek si musíte přečíst sami :)

Děj svižně plyne, ačkoliv nejsem žádný čtenář, knihu jsem přečetl na tři zátahy. Osobně ale nemám příliš rád časté prolínání dějových linií a množství vsuvek a vysvětlujících odboček, jimiž Forsyth uvádí většinu zlomových bodů. Každopádně se mi kniha velmi líbila, prolínání fikce a skutečnosti je dokonalé, i zápletka je uvěřitelná a až na několik kostrbatých rozuzlení bočních zápletek (např. v kritikách omílaný pád stíhačky F-15, který umožní utěk nebezpečného vězně, či jeho následné dopadení), myslím, není knize co vytknout.

A ještě nezbytné info:

Originální název: The Afghan, překlad: Michal Prokop
Nakladatel: Knižní klub
ISBN: 978-80-242-1931-8, EAN: 9788024219318
Formát: 320 stran, 20x13cm, česky, vázaná vazba
Rok vydání: 2007 (1. vydání)

2 komentáře:

  1. Doporučuju i dalšíDoporučuju i další Forsythy, mám rozečtenou Ikonu, Afghánec mě teprve čeká, ale tenhle autor snad nemůže zklamat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo......autor se mi zalibil, (ne)napadne to nadhodim doma, treba dostanu neco k narozkam :)

    OdpovědětVymazat

Mazat komentáře nehodlám, výjimky však tvoří vulgární a off-topic komentáře!